Sınavlara Hazırlanırken Zaman Yönetimi
Zaman Yönetiminin Önemi
Sakin ol!
Yıl içerisinde birçok deneme sınavına gireceksin, yıl sonunda gireceğin sınavın da deneme sınavlarından hiç farkı yok. Hatta gireceğin sınav çözmüş olduğun denemelerin bir çoğundan daha kolay olacak.
Ne soruları çok hızlı çözüp çok hata yap, ne de zor sorulara takılıp zamanını boşa harcama. Hızlı olup doğru cevabı bilmek bu işin sırrı. Bunu kazanmamın tek yolu çok sayıda deneme sınavına girmek.
Ders çalışırken
Kendine doğru bir strateji belirle. Her bireyin odaklanma süresi farklıdır. Ders çalışırken , özellikle konu tekrarı yaparken veya konu anlatım videosu izlerken kaç dakikada dikkatinin dağıldığını belirle süreyi not al. Bunu birkaç kere tekrarladıktan sonra kendine ait doğru zamanı bulacaksın. Bundan sonraki süreçte aşağıda anlatacağım tekniklerden birini deneyebilir veya kendine özgü tekniğini oluşturabilirsin.
Ders Çalışma Planı
Öncelikle plansız çalışmak çok büyük bir zaman kaybıdır. Öğrenciler genelde çalışma saatlerini belirlerler fakat ne çalışacaklarını bilmeden dersin başına otururlar. Bu durumda yaptıkları şey genelde en sevdikleri veya testlerini çözerken en az hata yaptıkları derslere odaklanmaktır. Doğal olarak bu çalışma planı sizi bir adım bile ileri götürmez.
Peki iyi bir ders çalışma planı nasıl yapılır? Öncelikle bu işin tek bir doğrusu , şablonu yoktur olamaz. Her öğrencinin odaklanma süresi, öğrenme stili ,müsait zaman dilimi, öğrenmeye yatkın olduğu zamanlar farklıdır. Sizin için en doğru plan bir uzmanla veya kendi kendinize yapacağınız size özel plandır. Bu plan ilk seferde mükemmel bir plan olmaz ama düzelte düzelte belki 4. versiyonunda kendinize göre harika bir plana ulaşabilirsiniz.
Ders çalışma programı nasıl hazırlanır?
- Gerçekçi olun,
- Kendinize Özel bir plan hazırlayın
- Haftalık plan yapmak kullanışlılık açısından en idealidir.
- Eksik olduğunu konuları belirleyin.
- Size uygun bir zaman dilimi oluşturun. 40+10, 60+15, 25+5 vb.
- Bitirdiğiniz bir hedef sonunda kendinizi ödüllendirin
- Deadline(son teslim tarihi) oluşturmayı deneyin, (Çarpanlar 10 Eylül’de bitmiş olacak)
- Programda mola zamanlarına mutlaka yer verin,( asla telefon yok ) beyninizi dağınık moda moda geçirin
- 23.00 ile 06.00 saatleri arasında mutlaka uykuda olun. Uykusuz kalırsanız odak süreniz azalır.
- Program hazırlamak zor olabilir, bir koçunuz varsa beraber halledebilirsiniz, yoksa okulda veya dershanedeki rehber öğretmenlerinizden destek isteyin
Pomodoro Tekniği
- Zaman yönetimi konusunda belki de en çok duymuş olabileceğiniz bu teknik, 90’lı yıllarda kullanılan domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan ismini almaktadır.
- Bu zaman yönetimi tekniğini geliştiren Francesco Cirillo zamanlayıcısını önce 25 dakikaya ayarlayıp çalışmaya başlıyor ve 25 dakikanın sonunda 5 dakikalık bir mola veriyor.
- Toplamda harcanan 30 dakikalık bu dilime ise 1 pomodoro deniyor.
- Çalışacağınız veya yapacağınız iş için art arda 4 pomodoro yapılması tavsiye diliyor. 4 dilim sonunda 20 ile 30 dakika arasında uzun bir mola verilerek tekrar çalışmaya devam edilmesi de önerilere ekleniyor.
Time Blocking
- “Time Blocking” veya “zaman bloklama” Zaman yönetiminde daha iyi hale gelmenizi sağlayacak bir metot.
- Zaman bloklama, görev yönetimini ve takviminizi birleştirme yöntemidir . Günlerinizde zaman 'blokları' yaratırsınız ve bunlara odaklanılacak görevler verirsiniz. Her görev, başka hiçbir şeyi kesintiye uğratmadan kendi zaman bloğuna uyar.
- Zaman bloklamasıyla programınız tamamen dolar. Konu tekrarı, test çözme saati, sosyal etkinlikler ve dinlenme hepsi planlanır ve önceliklendirilir.
Bu gündelik hayatta kullanılması tavsiye edilen bir metod olsa da ders çalışma planlamasında da öğrenciler için uyarlanabilir. Dağınık olan ders çalışma planınızı derli toplu hale gerirerek dersler arsındaki bölünmeyi ve odağınızın dağılmasını azaltabilirsiniz. Bu teknik uzun süre dikkatini toparlayabilen öğrenciler için zamandan tasarruf sağlar.
Derse oturduğunuzda masa başında ne çalışacağınıza karar veriyorsanız boşa kürek çekiyorsunuz. Bunu bir gün önceden,hatta haftalık planlayıp kağıda dökmek size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Öğrencilerin özellikle sınav süreçlerinde koçluk almalarının temelinde de bu sorun yatmaktadır. Haftayı önceden analiz edip saat saat , konu konu belirlenmiş bir plana sahip olmak sınav hazırlık sürecinde sizi birkaç adım öne çıkaracaktır.
Feynman Tekniği
Adını Richard Feynman adlı fizikçiden alan Feynman tekniği, karmaşık konuları karşı tarafa basit terimler anlatmak üzerine temellendirilmiştir.
Feynman tekniği "Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir"
Küçük bir çocuğa konuyu anlatır gibi basitleştirmek öğrenmeyi güçlü kılar.
Feynman tekniğinin aşamaları
- Bir konu seçin.
- Konunun mantığını kavrayın,ezber yapmayın.
- Konuyu küçük bir çocuğa anlatır gibi anlatın. Karmaşık ifadeler kullanmayın. Bir konuyu öğrenmenin en iyi yolu bir başkasına anlatmak.
- Takıldığınız ya da anlamadığınız noktaları tespit edin ve not alın.
- Elinizdeki bilgileri sadeleştirin. (Konuyu sadeleştirip, düzenleyip kendinize anlatın.)
Sizlerde sınavlarınıza plan, program ve etkili çalışma yöntemleriyle hazırlanmak istiyorsanız, ÜCRETSİZ TANIŞMA SEANSI İÇİN HEMEN ARAYIN!