Matematik Nasıl Çalışılır?
1- "Matematik Çok Zor, Matematiği Anlamıyorum , Matematiği Sevmiyorum" Deme !
Sevgili gençler ders çalışmaya başlamak için içsel bir motivasyona ihtiyacımız var. Zaten yapamayacağını düşündüğün ya da çalışsan bile başaramayacağını her gün kendine defalarca söylediğin bir alan için bu motivasyonun oluşmasını beklemek bir hayal olur. Üstelik beynimiz sandığımızdan çok daha etkili hareketlerimiz üzerinde. Hangi komutu verirsek onu gerçekleştirmek için tüm gücünü seferber eder. O yüzden başlangıç noktamız bakış açımızı değiştirmek, en azından nötrleştirmek olmalı. “Matematiği etkili nasıl çalışabilirim? “ ya da “Matematiği nasıl daha kolay anlayabilirim ?” gibi bir düşünce yapısı çok daha yardımcı olacaktır sana bu yolculukta.
2- Konuları Yüzeysel Geçme !
Konu üzerinde derinleşmeden, yeterli örnek soru çözümü görmeden ilerleme. İlerlemeye çalışsanda olmayacağını görecek ve yine “Zaten ben matematiği yapamıyorum …..” gibi cümleler kurup başa döneceksin. Kavrama düzeyindeki sorularla başlayıp, yetkinliklerin arttıkça soru seviyeni ve çeşitliliğini artır.
3- Seviyene Uygun Olmayan Kaynaklarla Çalışma!
Buradaki seviye kelimesi sevimsiz gelmesin. Çünkü matematik kademeli olarak ilerlemen
gereken bir ders. Sana uygun olmayan bir kaynak ;
Çok kolaysa sıktırır
Çok zorsa bıktırır !
4- Yanlış Cevapladığını Es Geçme !
Yanlış cevapladığın sorular sana eksiklerini, atladığın noktaları görmen için harika bir fırsat. Soruyu kolay görüp, önemsemeyip dikkat hatası mı yapıyorsun ? Ya da bilgi-konu eksiğin mi var? Yanlışların sana bunları gösterecek
5- Düzenli Tekrar Yapmama !
Aslında bu madde tüm dersler için geçerli. Tekrar edilmeyen bilgi unutulur. Ebbinghaus unutma eğrisi tam da bunu açıklar aslında. Eğer kaybetmemek için çabalamazsan bilgiyi ne kadar hızlı unuttuğunu gösterir sana. Özellikle yeni öğrendiğin konuları o hafta içerisinde mümkünse her gün ,değilse gün atlayarak gözden geçirmelisin ki ,çalışmandan en yüksek verimi alasın.
6- Soru Ezberleme !
Matemetik ezberle başarılacak bir ders değil kesinlikler. Eğer konunun mantığını anlamaya gayret eder , çalışmanı bu yönde şekillendirirsen matematiksel düşünme becerilerini geliştirmiş olursun. Bunu bir kas gibi düşün lütfen. Ne kadar çok çalıştırırsan o kadar gelişir. Bu da sana farklı soru tiplerine esnek bakış açısı sunar.
7- Soruları İşlemsiz Çözmeye Çalışma !
İşlemleri kafandan yapmak evet sana zaman kazandırabilir ama hata yapma olasılığını da ciddi biçimde artırır. Özellikle belirli bir düzeye gelene kadar soruların tamamını yazarak, kalemle çöz. Üstelik işlem yaparak çözdüğün sorularda hata yaptığında, onu düzelmek ,hatalı basamağı tespit etmek çok daha kolay.
8- Mola Vermeden ,Uzun Saatler Ders Çalışma !
Odaklanma ve dikkat matematik çalışırken olmazsa olmazdır. Dikkat süresi dersten derse , kişiden kişiye değişir. Kendine karşı açık ve dürüst ol. Çalışma sistemini belirlerken odağını dağıtmayacak bir çalışma süresi ve tekrar derse geri gelmene engel olmayacak bir mola süresi belirle. Bu noktada Pomodoro tekniğine bir şans ver. ( pomodoroya ait bir yazı hazırlayıp ,buraya link bırakabilkiriz)
9- Molayı Yanlış Değerlendirme !
Mola tuzaklarına düşme. Bir tur oyun oynayayım , bir arkadaşımı arayıp sohbet edeyim , sosyal platformları azıcık kurcalayayım v.s şeyler seni alıkoyar. Tekrar derse dönmeni zorlaştırır. Onun yerine imkan varsa kısa yürüyüşler ,çalışılan odanın havalandırılması , evdekilerle sohbet , müzik dinlemek iyi alternatifler arasındadır.
10- Kitap Okumama !
Şimdi bu da nerden çıktı? Matematik hakkında konuşmuyor muyuz diyebilirsin, DEME. Kitap okumak yorum, anlamlandırma kabiliyetini artırır. Yeni nesil sorular özellikle bunu istiyor senden. Sorunun hikayesini anlamlandır, bağlamı kur ve soruyu çöz.